Vaginale atrofie tijdens en ná de overgang

Heb je wel eens het idee dat het schuurt – daar beneden – terwijl je fietst? Of denk je dat je tijdens andere activiteiten last hebt van vaginale ongemakken?

Dan ben je niet de enige! Zo’n 45% van de postmenopauzale vrouwen ervaart vaginale overgangsklachten? Vrouwen kunnen tijdens en ná de overgang vaginale klachten krijgen.

Lees meer over vaginale atrofie

Vaginale atrofie

Als gevolg van de oestrogeendaling tijdens en na de menopauze worden de huidlagen van de vagina dunner en bleker, droger en minder elastisch. Ook is er een verminderde doorbloeding van de vagina en wordt de vagina langzamer vochtig bij seksuele opwinding. De pH-waarde stijgt. Deze veranderingen als gevolg van oestrogeendaling wordt vaginale atrofie genoemd. Hierbij kunnen verschillende klachten ontstaan.

Denk hierbij aan
klachten als:

• Pijnlijke vagina
• Droog en branderig gevoel
• Pijn bij vrijen of aanraking
• Terugkerende blaasontsteking

Deze klachten kunnen een negatieve invloed hebben op het leven. 75% van de postmenopauzale vrouwen gelooft dat vaginale atrofie een negatieve impact kan hebben op de seksuele intimiteit en 33% denkt dat dit ook een negatieve impact heeft op het hebben van een liefdesrelatie.

Meer dan de helft van de vrouwen ervaart een gevoel van ‘mijn lichaam laat me in de steek’, terwijl ze zich nog jong en vitaal voelen.

Bekijk welke overgangsklachten er kunnen opspelen

Wat kun je er aan doen?

Allereerst; maak het bespreekbaar met je huisarts, vrienden en familie.
Let’s talk vaginas! Doorbreek het taboe en praat erover.

Bekijk gespreksonderwerpen

Behandeling

De behandelmogelijkheden bespreek je samen met je huisarts. De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van jouw klachten, medische geschiedenis en voorkeur.

Hormonale
behandelingen

Tijdens en na de menopauze vermindert het oestrogeenniveau in je lichaam. Dit wordt met behulp van een hormoonbehandeling weer aangevuld. Een vaginale behandeling met hormoon in de vorm van een crème of ovule vult het oestrogeen aan in de vagina. Vaginaal oestrogeen verlaagt de pH-waarde, verbetert de verdikking van de vaginale huidlagen en verbetert vaginale bloedsomloop en het verbetert het vochtiger worden van de vagina bij seksuele opwinding. Het kan tot twee maanden duren voor dat de werking optimaal is.

Lees meer

Niet-hormonale
behandelingen

Voor het verlichten van klachten kun je ook vochtinbrengende gel of crème met of zonder hyaluronzuur gebruiken. Dit zijn producten zonder medicinale werking. Ze worden vaginaal met een applicator of met de vingers aangebracht. Deze producten zijn ontwikkeld om het lokale vochtgehalte op peil te brengen, waardoor de klachten van vaginale droogheid minder worden. De werking is direct, maar ze geven een kortdurende klachtenvermindering.

Lees meer

Vaginale atrofie is chronisch

Vaginale atrofie is een chronische conditie die impact heeft op de seksuele gezondheid en kwaliteit van leven. Klachten van vaginale atrofie komen vaak terug na het stoppen van de behandeling.

Meer weten over vaginale atrofie tijdens de overgang?

Ga het gesprek aan met je huisarts! Let’s talk vaginas!