Doorbreek het taboe

De overgang en de bijbehorende vaginale ongemakken zijn zaken die we als vrouw vaak voor ons houden. We praten liever niet over onze intieme gezondheidsproblemen. Blijf er niet mee rondlopen! Want door er samen over te praten, doorbreken we het taboe.

Stel de juiste vragen

Praat erover met je vriendinnen

De overgang is een natuurlijke levensfase van de vrouw. Iedereen krijgt er -vroeg of laat- mee te maken. Neem jij het initiatief om het taboe te doorbreken? Deel je ervaringen en (vaginale) ongemakken en merk dat je niet de enige bent. Ga in gesprek met je vriendinnen, buurvrouw, collega of zus en praat erover. Dat lucht op!

Bekijk de gespreksonderwerpen

Bespreek het makkelijk met je huisarts

Opvliegers, nachtelijk zweten, een pijnlijke vagina en veranderingen in je menstruatiecyclus; zomaar een greep uit de overgangsklachten. Je hoeft niet van alle genoemde klachten last te hebben. Het is mogelijk dat je slechts één of enkele van deze symptomen ervaart. En jouw ongemakken kunnen ook veranderen. Denk je klachten te herkennen? Vertel je huisarts wat dit met je doet. Hij of zij kan je verder helpen. Weet je niet hoe je dit aanpakt? Bereid je goed voor en bekijk de gespreksvragen.

Bekijk de gespreksonderwerpen

Vaginale ongemakken

tijdens de overgang, hoe praat ik hierover?

Maak het gemakkelijk bespreekbaar met je beste vriendin, buurvrouw of collega en overweeg om naar je huisarts te gaan. Snel en zonder schaamte. Hoe je dat doet?

Ben ik in de overgang?

Beschrijf welke klachten je ervaart en op welke manier je hier last van hebt. Ook als je dat ongemak niet terugvindt op deze website. Het kan heel goed zijn dat je klachten ervaart die hier niet benoemd zijn of die minder bekend zijn. Geef ze vooral aan, zelfs als je jonger bent dan 45 jaar.

Bekende klachten

Denk hierbij aan de veelvoorkomende symptomen zoals opvliegers en (nachtelijk) zweten. Bespreek welke klachten je hebt of hoe je je voelt. Benoem ook je laatste menstruatie en eventuele bijzonderheden omtrent je cyclus. Zoals een verandering in je cycluslengte.

Een terugkerende blaasontsteking?

Heb je regelmatig last van blaasontstekingen? Dat kan in verband staan met de overgang, de verminderde oestrogeen-aanmaak en vaginale droogheid. Daarom is het goed om ook deze klacht te benoemen tijdens het gesprek bij je huisarts.

Vaginale klachten

Ook vaginale klachten zijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Bijvoorbeeld een droge of pijnlijke vagina. Je herkent deze door het branderige, schrale gevoel, of door een felle, scherpe pijn in je vagina. Geef aan wat je precies voelt en in welke situaties je dat gevoel ervaart. Dat kan zelfs tijdens een hele normale activiteit voorkomen. Een voorbeeld? Denk aan fietsen, wat moeilijker kan worden doordat je vagina gevoelig is.

Pijn bij het vrijen

Vrijen kan niet meer prettig zijn. Vaak is een droge vagina daar de oorzaak van. Heb je andere klachten die een invloed hebben op je seksleven? Jeuk, irritatie of afscheiding bijvoorbeeld? Benoem dit dan ook bij je huisarts.

Overgangsklachten

Er zijn veel verschillende overgangsklachten. En… niet elke vrouw ervaart dezelfde klachten. Ook kunnen je ongemakken veranderen door de tijd heen. We hebben er enkele voor je op een rijtje gezet. Ben jij ook benieuwd?

Bekijk alle klachten