Wist je dat er heel veel
verschillende overgangsklachten bestaan?

Gelukkig hoef je deze als vrouw niet allemaal te ervaren. Maar het geeft een indruk van de hoeveelheid uiteenlopende klachten die de overgang met zich mee kan brengen. Welke (her)ken jij?

Opvliegers

Een plotselinge intense warmte. Een opvlieger overkomt je en brengt soms ook zweetaanvallen met zich mee. Ook hartkloppingen kunnen erbij horen. Je voelt je ongemakkelijk: een rood gezicht, zweet en een warm gevoel onderbreken opeens je dagelijkse doen.

Verandering in menstruatiepatroon

Meer of minder dagen tussen je menstruatie? Of een hevigere of minder hevige menstruatie dan je gewend bent? Ook dat kan duiden op de overgang. Verder merk je dat er bijvoorbeeld meer of minder tijd tussen je opeenvolgende menstruatieperiode zit. Bovendien worden klachten zoals buikpijn, rugpijn of hoofdpijn erger of net minder. Het kan ook gebeuren dat je dit soort klachten plots voor het eerst hebt, terwijl je er eerder nooit last van had.

Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

Niet elke vrouw reageert hetzelfde op hormoonschommelingen; zogenoemde ‘moodswings’ kunnen tijdens de overgang voorkomen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een voorbeeld? Je emoties vliegen soms alle kanten op. Het ene moment dans je van blijdschap door de kamer, het andere moment kruip je het liefst in bed. Blijheid en neerslachtigheid wisselen elkaar af zonder aanwijsbare reden. Met af en toe een flinke huilbui tussendoor, kun je soms gek worden van jezelf.

Ongewenst urineverlies

Tijdens de overgang worden je spieren slapper waardoor het ophouden van je urine een probleem kan vormen. Dit kan leiden tot ongewenst urineverlies, daardoor voel je je soms onzeker. Onbezorgd lachen, niezen of hoesten is er niet meer bij.

Slaapproblemen

Nachtelijke zweetaanvallen kunnen je uit je slaap houden, waardoor je ’s nachts wakker ligt. Je gaat misschien slechter slapen en je voelt je moe.

Pijn in spieren en gewrichten

Wat minder bekende en niet vastgestelde symptomen zijn spierpijn en pijn in gewrichten zoals handen, knieën, heupen, onderrug en schouders. ‘s Ochtends merk je daarbij dat ‘soepel opstaan’ niet meer zo vanzelfsprekend is omdat je spieren en gewrichten nog wat stijf zijn. We noemen dat ook wel ochtendstijfheid. Goed om te weten: het is niet duidelijk of deze klachten specifiek door de overgang komen. Ze kunnen ook komen door ouder worden of andere veranderingen in het leven.

Regelmatig terugkerende blaasontsteking

Pijn in de (onder)rug of buik, vaker kleine beetjes plassen en pijn bij het plassen; een blaasontsteking zorgt voor veel ongemak. Door het wegvallen van hormonen, wordt het slijmvlies van de plasbuis dunner en neemt de spierspanning af. Op deze manier is het voor bacteriën vrij eenvoudig om de blaas binnen te komen, met een vervelende blaasontsteking tot gevolg. Die kan dan ook nog eens regelmatig terugkeren.

Vaginale droogheid

De huid van de vagina wordt dunner. Je vagina kan daardoor minder vochtig zijn. Vaginale droogheid kan daardoor ook je libido beïnvloeden. Je vagina wordt immers langzamer vochtig.

Pijn bij het vrijen

Vaginale droogheid is één van de vaginale ongemakken die de overgang met zich mee kan brengen. Bij een minder vochtige vagina kan vrijen een branderig gevoel of pijn geven. Je vagina is gevoeliger. Vrijen kan daardoor minder plezierig zijn. De zin in vrijen neemt af.

Vergeetachtigheid

De afspraak bij de tandarts. De naam van je collega. Of in de supermarkt staan en niet meer weten wat je wilde kopen. Vergeetachtigheid is frustrerend en kan mogelijk ook deel uitmaken van de overgang. Maar dat hoeft niet; het kan ook een andere oorzaak hebben.

Nachtelijk zweten

Je nachtrust wordt verstoord door plotselinge zweetaanvallen. Het zweet breekt je letterlijk uit en je wordt drijfnat wakker. Het wordt ook wel omschreven als een koortsaanval. Nachtelijk zweten is vervelend. Het is niet prettig om midden in de nacht je bed te verschonen, of te douchen voor een fris gevoel.

Pijnlijke vagina

Minder aanmaak van oestrogeen maakt dat je vagina verandert. Dat kan (een scherpe) pijn in je vagina veroorzaken. Zodanig dat normale zaken zoals lopen, fietsen of zitten een belemmering gaan vormen en niet meer vanzelfsprekend zijn.

Doorbreek het taboe

Maak het gemakkelijk bespreekbaar en praat erover met je beste vriendin, buurvrouw of collega en ga naar je huisarts. Snel en zonder schaamte. Hoe je dat doet?

Stel de juiste vragen

Maak een afspraak bij je huisarts

Het bespreken van je klachten met je huisarts is een goede eerste stap op weg naar hulp. Breng je gevoelens en ervaringen onder de aandacht. Je huisarts helpt je graag. Zet jij die eerste stap?