Overgangsklachten hebben een natuurlijke oorzaak. De eierstokken maken minder oestrogeen aan en soms stopt de productie zelfs helemaal bij de overgang. Met hormoontherapie wordt het tekort aan oestrogenen aangevuld en voelen vrouwen zich over het algemeen beter. De overgang hindert hen minder in hun dagelijkse functioneren. Afhankelijk van je medische geschiedenis, is een hormonale behandeling wellicht een optie. Bespreek dit daarom met je huisarts.
Verschillende mogelijkheden
We leggen je graag het verschil uit tussen de diverse mogelijke behandelingen. Zo is er een vaginale behandeling, met een onderscheid tussen hormonaal en niet-hormonaal. Verder is er ook een hormonale orale behandeling mogelijk. Wil je nog meer informatie over de behandeling van de overgangsklachten? Raadpleeg dan je huisarts.
Hormonale
behandelingen
Goed om te weten
De juiste behandeling is persoonlijk, afhankelijk van je klachten en verschilt daarom van vrouw tot vrouw. Een orale hormonale behandeling wordt voornamelijk toegepast wanneer er sprake is van opvliegers of nachtelijke zweetaanvallen. Deze behandeling is vaak een pil die je kunt slikken. Een vaginale behandeling heeft de voorkeur bij alleen ‘lokale’ klachten. Voorbeelden van deze behandelingen zijn een vaginale crème of een vaginale ovule.
Niet-hormonale behandelingen bij vaginale klachten
Een niet-hormonale behandeling heeft direct een positief effect op je symptomen bij vaginale klachten. Deze behandeling bestaat uit vochtinbrengende crèmes of een glijmiddel die voor een (tijdelijke) verlichting zorgen. Eventueel kan dit ook samen worden gebruikt met een hormonale behandeling. Het kan een oplossing zijn voor wie op zoek is naar een product dat de klachten meteen aanpakt.
Overgangsklachten
Er zijn veel verschillende overgangsklachten. En…niet elke vrouw ervaart dezelfde klachten. Ook kunnen je ongemakken veranderen door de tijd heen. We hebben er enkele voor je op een rijtje gezet. Ben jij ook benieuwd?